U sklopu diseminacije rezultata istraživanja različitih vinifikacijskih tehnika na sadržaj fenolnih spojeva u vinu sorte Teran, dr.sc. Sanja Radeka i mag.ing.agr. Sara Rossi sudjelovale su na 55. Hrvatskom i 15. Međunarodnom Simpoziju Agronoma (Vodice 16. – 21. veljače 2020.).
Doktorandica Sara Rossi usmenom prezentacijom predstavila je dio istraživanja vezanih uz doktorsku disertaciju u znanstvenom radu: ”Influence of different vinification techniques on stilbenes and total polyphenolic content in Teran wines”.
Sara Rossi¹, Sanja Radeka¹, Marijan Bubola¹, Tomislav Plavša¹, Ivana Horvat¹, Igor Lukić¹, Ana-Marija Jagatić Korenika²
¹ Institute of Agriculture and Tourism, Karla Huguesa 8, 52440 Poreč, Croatia (sarar@iptpo.hr)
² University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Viticulture and Enology, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Influence of different vinification techniques on stilbenes and total polyphenolic content in Teran wines
Sara Rossi¹, Sanja Radeka¹, Marijan Bubola¹, Tomislav Plavša¹, Ivana Horvat¹, Igor Lukić¹, Ana-Marija Jagatić Korenika²
¹ Institute of Agriculture and Tourism, Karla Huguesa 8, 52440 Poreč, Croatia (sarar@iptpo.hr)
² University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Viticulture and Enology, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Abstract
The aim of this work was to study the influence of different vinification techniques on stilbenes and total polyphenolic content in red wines made from cv. Teran (Vitis vinifera L.). Four different vinification techniques were carried out: control (7 days maceration), prolonged maceration (10 and 21 days), and thermovinification. Four stilbenes were determined by high-performance liquid chromatography (HPLC), and total polyphenols were determined by spectrophotometric methods. The results showed the treatment of extended maceration (21 days) had a significant effect on the increase of total (35.74 mg/L) and individual stilbenes (trans-piceid, cis-piceid, trans-piceatannol, trans-resveratrol), as well as total polyphenols (2702.88 mg GAE/L). Treatment of thermovinification resulted in significant increase of the total polyphenolic content by nearly 20% in relation to control.
Utjecaj različitih vinifikacijskih tehnologija na sadržaj stilbena i ukupnih polifenola u vinima sorte ‘Teran’
Sara Rossi¹, Sanja Radeka¹, Marijan Bubola¹, Tomislav Plavša¹, Ivana Horvat¹, Igor Lukić¹, Ana-Marija Jagatić Korenika²
¹ Institut za poljoprivredu i turizam, Karla Huguesa 8, 52440 Poreč (sarar@iptpo.hr)
² Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za Vinogradarstvo i vinarstvo, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj različitih vinifikacijskih tehnologija na sadržaj stilbena i ukupnih polifenola u crnom vinu sorte ‘Teran’ (Vitis vinifera L.). Provedene su četiri različite tehnologije proizvodnje: kontrola (7 dana maceracije), produljena maceracija (10 i 21 dan) i termovinifikacija. Koncentracija četiri stilbena određena je korištenjem tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC), a analize ukupnih polifenola provedene su spektrofotometrijskim metodama. Iz dobivenih rezultata vidljiv je značajan porast ukupnih (35.74 mg/L) i pojedinačnih stilbena (trans-piceid, cis-piceid, trans-piceatanol, trans-resveratrol), kao i ukupnih polifenola (2702.88 mg GAE/L) u tretmanu produljene maceracije (21 dan). Tretman termovinifikacije rezultirao je značajnim porastom koncentracije ukupnih polifenola za gotovo 20% u odnosu na kontrolu.